POPULAIRE BESTEMMINGEN IN MAASTRICHT
Een Accommodatie in Maastricht boekt u voordelig bij Bkings.nl!
OVER Maastricht
Maastricht
Maastricht is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt 120.837 inwoners. Het is hiermee de grootste gemeente van de provincie Limburg.
Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten in kerken en musea getuigen. Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992), dat de Europese Unie in haar huidige vorm creëerde en de weg vrijmaakte voor de invoering van de euro als Europese munt.
De stad wordt in de rest van Nederland vaak gezien als “buitenlands”, vooral door de perifere ligging vlak bij België en Duitsland, maar ook door het atypische landschap, de Maaslandse huizenbouw, de afwijkende geschiedenis, de ingewikkelde taalsituatie, de dominantie van het katholicisme (vroeger meer dan nu), de sterke nadruk op het gemeenschapsleven (fanfares, carnaval, processies) en de vermeende Bourgondische leefwijze.
Wat moet je hebben gezien in Maastricht.
De Sint-Servaasbasiliek is de laatste rustplaats van Maastrichts bekendste heilige inwoner: Sint Servaas. Deze geestelijke leefde tijdens de 4e eeuw. Sint Servaas zijn echte naam was vermoedelijk Servatius en naar verluid kwam hij uit Armenië. Een heel eind weg dus van Maastricht. Het bijzondere aan Servatius is dat hij de eerste Bisschop was van Nederland.
De Helpoort, ook wel De Twee Torens genoemd,is met recht een interessante bezienswaardigheid. Het is de enige nog overgebleven stadspoort uit de allereerste vestingmuur van Maastricht. De poort dateert uit de 13e eeuw. Daarmee is het de oudste nog overgebleven stadspoort van heel Nederland.
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, deze basiliek had blijkbaar niet genoeg aan slechts één naam. Onze-Lieve-Vrouwbasiliek (naar Maria), Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming of Sterre der Zee basiliek. De keuze is reuze. Feit is dat deze imposante kerk al meer dan duizend jaar het straatbeeld van Maastricht bepaald. Veel bekend over de oude periode van de kerk is er niet.
Het Vrijthof is misschien wel het gezelligste stukje van Maastricht. Nu was het altijd al het centrale plein van de stad, maar met de regelmatige komst van André Rieu naar het Vrijthof is de allure alleen nog maar verder toegenomen. Het plein is het ideale startpunt, of eindpunt voor je bezoek aan Maastricht.
Het stadhuis van Maastricht is een typisch voorbeeld van het Hollands Classicisme. Een stijl die erg populair was in de 17e en de 18e eeuw.
Sint-Pietersberg, Vanuit het centrum van Maastricht is het nog geen half uur lopen naar de beroemde Sint-Pietersberg. Vanuit de drukte van de stad loop je zo een prachtig natuurgebied in. Uniek voor Nederland is dat dit een gebied is waarbij je ook nog eens een prachtig uitzicht hebt over delen van Maastricht en de Maas
Fort Sint Pieter, Maastricht is altijd al een strategisch belangrijke stad geweest. Helemaal ook voor Nederland, waar men er al snel achter kwam dat Limburg maar een lastig te verdedigen gebied was. Om er voor te zorgen dat Maastricht niet zonder slag of stoot was in te nemen werd in de 18e eeuw Fort Sint Pieter gebouwd, op de flank van de Sint-Pietersberg.
Bassin (haven), Het Bassin van Maastricht wordt ook wel de meest geheime plek van de stad genoemd. Deze oude haven ligt namelijk bijna helemaal ingesloten door oude fabrieksgebouwen van Sphinx. Deze fabriek bestaat al lang niet meer en de gebouwen zijn inmiddels allemaal omgebouwd tot wooncomplexen.